NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Wolken en massieven in steeneik of kermeseik

Wolken en massieven in steeneik of kermeseik

Decoratief en winterhard: blikvanger in tuin en park

Stevig doch elegant, winterharde wolken en massieven hebben hun plaats in het moderne tuin- en parkontwerp al lang veroverd. Om ervoor te zorgen dat ze hun decoratieve rol eindeloos en met verve blijven vervullen, kweekt Hugo Maes in Waregem met veel aandacht steen- en kermeseiken met een klein, fris blad.

Voor de aanleg van massieven plant u 5 tot 7 planten per m2.

 

De steeneik of Quercus ilex groeit, net als kleine broer Quercus coccifera (kermeseik), vooral in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Het is daar een van de meest voorkomende houtachtige gewassen, perfect in harmonie met de kalkrijke gronden en zachte temperaturen, en gekenmerkt door zijn vol bladerdek van leerachtige, gladde of hulstachtige, getande bladeren met viltgrijze tot zilverkleurige onderkant. Afhankelijk van de groeiplaats worden de bladeren in deze natuurlijke habitat zo’n 3 tot 8 cm groot, al heeft Hugo Maes een uitdrukkelijke voorkeur voor de Zuid-Franse planten met het kleinste blad. Jaarlijks selecteert hij in de garrigue daarom nauwgezet de beste eikels, die hij vervolgens in Waregem laat kiemen en verder opkweekt.

De Quercus ilex leent zich ook voor de creatie van strakke vlakken en lijnen in een modern tuinontwerp.

 

Compact en vol

De keuze voor eikels van Franse origine, in combinatie met de regelmatige snoei en uitgebreide verzorging die ze bij de verdere teelt in België krijgen, zorgt voor compacte, bossige en mooi vertakte planten met een klein en wintergroen blad. Met vijf tot zeven planten per m2 creëert u zo een volledig dicht en duurzaam massief, waarbij u zich dankzij het volle en stevige bladerdek nooit zorgen hoeft te maken over eventuele gaten in uw perfect gesculpteerde sierhaag.

Verliest de steeneik onder invloed van langdurige en extreme koude of droogte uitzonderlijk toch wat blad, dan laat nieuwe groei bovendien niet op zich wachten. Haast meteen verschijnt er ter hoogte van het verlies jong, vers blad.

Omdat de steeneik eerder traaggroeiend is, blijven massieven lange tijd perfect in vorm.

 

Goed voor elke snit

Om diezelfde redenen leent de Quercus ilex zich ook perfect tot de meest uiteenlopende snoeivormen. Golvende massieven langs een wandelpad of een natuurlijke vijver, decoratieve wolken als afwisseling in een anders vlak gazon, of strakke lijnen en vlakken ter afbakening van de tuinkamers in een modern ontwerp…: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Omdat de steeneik eerder traaggroeiend is, blijven de massieven ook lange tijd perfect in vorm. Twee snoeibeurten per jaar – eentje in het late voorjaar en eentje in het vroege najaar – volstaan om zelfs de strakste contouren in ere te houden. Wordt er voor een lossere snoeivorm gekozen, dan zal u aan één snoeibeurt al genoeg hebben.

IJzersterk

Het onderhoud van massieven uit steeneik is ook op andere vlakken eenvoudig. In tegenstelling tot andere winterharde soorten die klassiek voor dergelijke aanplantingen gebruikt worden, is de Quercus ilex immers niet gevoelig voor ziekten, plagen en aantastingen. Vanwege zijn zuiderse oorsprong is hij goed bestand tegen zon, droogte, wind en zelfs zouten, terwijl Hugo Maes de plant met zijn lokale en zorgzame teelt perfect aan onze eigen winters en bodemgesteldheid wist aan te passen. Naast één of twee snoeibeurten, volstaat daardoor een jaarlijkse kalkbeurt.
Toch is er bij de aanplanting van massieven wel wat extra aandacht vereist, in het bijzonder tijdens droge, warme zomers. Opdat de plant goed kan inwortelen, is het op zo’n moment immers essentieel dat ze genoeg water krijgt. Valt er onvoldoende regen, dan moet er dus handmatig bijgegoten worden. Eens ingeworteld, is water geven niet meer nodig, ook niet bij extreme weersomstandigheden.

Vanwege zijn zuiderse oorsprong is de Quercus ilex goed bestand tegen zon, droogte en wind.

Ook voor kleine tuinen

Met de Quercus ilex kunnen in principe wolken en massieven tot zo’n drie meter hoog gerealiseerd worden, al wordt er in de praktijk doorgaans voor lagere wolken en vlakken gekozen.
Vooral in kleinere tuinen is er bovendien de vraag om met massieven in miniatuur te gaan werken. Daartoe leent vooral de Quercus coccifera of kermeseik zich. Deze planten worden niet hoger dan anderhalve meter, groeien nog trager en compacter dan de steeneik, en zijn zodanig goed bestand tegen droogte dat ze bijvoorbeeld ook in kiezels aangeplant kunnen worden.

Als bijkomende troef verkleuren de harde, gestekelde bladeren van deze miniversie in het voorjaar tot een warm, zacht brons. Dat levert doorheen het jaar een onverwacht schouwspel op in de tuin.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details