TreeEbb
00:44
24-05-2019

Welke nectar- of pollenwaarde heeft een boom of plant?

We hoeven niemand te vertellen dat de bij hulp nodig heeft. Veel hulp. Gelukkig dringt de noodzaak om bijenplanten aan te planten op steeds bredere schaal door. Meer en meer is de ecologische waarde een belangrijk criterium voor de selectie van bomen voor de openbare ruimte. In bomenencyclopedie TreeEbb is daarom een nieuwe, unieke functie toegevoegd waarmee voortaan ook te zoeken is op de specifieke nectar- en/of pollenwaarde van bomen of planten.

Het was al mogelijk om in de TreeEbb bomen te zoeken op ‘waardplant/voedselplant’ voor onder andere bijen en vlinders. Onlangs is een nieuwe functie aan de bomenzoektool van Boomkwekerij Ebben toegevoegd: de nectar- en de pollenwaarde van voedselplanten voor bijen en andere insecten. Daarmee is dus niet alleen te selecteren DAT een boom een waardplant is, maar ook WAT de specifieke nectar- en/of pollenwaarde is. Waarbij de nectarwaarde aangeeft hoe goed een soort ‘bevlogen’ wordt voor nectar; de pollenwaarde hoe goed de boom door bijen gevonden wordt voor stuifmeel.

Bomen voor bijen
Welke soorten zijn het allerbest voor bijen? De Tetradium daniellii – de bijenboom – uiteraard. Maar ook toppers Salix capria, Cornus controversa, Tilia tomentosa ‘Szeleste’ en Zanthoxylum simulans scoren hoog op nectarwaarde. Andere wensen? In de TreeEbb heb je de beste bomen voor bijen – bijna 300 soorten met nectarwaarde vijf – in één oogopslag in beeld. Planten maar!

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees meer over: Bijen , Bomen , Nieuws , TreeEbb

Greenpro partners

STIHL RM 756 GC