NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Volg uw bijscholing voor de fytolicentie ‘online’ bij het PCLT

Volg uw bijscholing voor de fytolicentie ‘online’ bij het PCLT

Waardevolle theoretische aanvulling op praktijksessies

Ik hoop dat iedereen gezond en wel door de coronacrisis komt. Voor diegene die in deze tijden iemand verloren hebben, alvast mijn deelneming. Als directeur van het PCLT vind ik uw en onze gezondheid het belangrijkste. Deze crisis heeft voor iedereen rechtstreeks of onrechtstreeks gevolgen. Dit is een moeilijke periode waar we door moeten. Jammer genoeg kunnen we ook niet voorspellen hoe alles verder zal evolueren. Dit kan lastig zijn en zal voor sommigen ook financieel niet evident zijn. Met de nodige dosis nuchterheid en realisme zullen we hier doorkomen.

In de vorige editie van dit tijdschrift kon u lezen hoe u zich in orde kunt stellen voor het behouden van uw fytolicentie.

Is online toegelaten?

Door de omstandigheden zijn fysieke opleidingen/vergaderingen nog steeds niet toegelaten door het departement Landbouwvormingen. Deze situatie heeft er dan ook voor gezorgd dat we moesten nadenken over hoe we zaken anders kunnen aanpakken. Online leren of e-learning werd tot voor kort niet aanvaard door het departement Landbouwvormingen.

Deze crisis heeft er dan toch voor gezorgd dat deze overheidsinstantie in opdracht van minister van Landbouw Hilde Crevits anders is gaan kijken naar het ‘online verhaal’. 

PCLT biedt een antwoord!

Met het PCLT wilden wij hier snel een antwoord op bieden! Op vraag van mijzelf werd in samenspraak met de dienst Landbouwvormingen een proefproject opgezet. Na het nodige overleg organiseerden we op 21 april onze eerste online nascholing voor de fytolicentie. De groep bestond uit een vijftiental deelnemers. Ikzelf, directeur van het PCLT, heb de opleiding volledig gevolgd. Als toehoorder viel het mij op dat de aanpak van de lesgever heel belangrijk is. Als je voor een groep staat, dan voel je de connectie en je ziet reactie op wat je vertelt. Bij het online verhaal is dit minder evident. Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je cursisten geboeid blijven!

Deze manier van online werken opent wel nieuwe perspectieven voor bijvoorbeeld werknemers en medewerkers van bedrijven. Ondertussen heeft het PCLT vier succesvolle bijscholingen georganiseerd. We hebben opgemerkt dat er ook buiten de land- en tuinbouw mensen zijn die beroepsmatig die fytolicentie nodig hebben. De klassieke landbouwopleiding over bieten en aardappelen is voor deze groep niet aan de orde. Voor een online opleiding hoef je geen verplaatsing meer te doen. Je verliest minder kostbare arbeidstijd en als bedrijfsleider kun je makkelijker opvolgen of je werknemer de opleiding volgt. De cursisten komen van over heel Vlaanderen. Wij trachten dan ook om in dit aanbod een grote variatie aan onderwerpen aan te bieden.

Getuigenissen

“Ik vond het deze voormiddag zeer interessant en heel gemakkelijk om het van thuis uit te volgen. Van mij mogen er nog zulke opleidingen volgen!! Alvast bedankt!”

“Ik wil jullie graag proficiat wensen met deze opleiding. Ik vond het super handig en super interessant. Goed gebracht door de lesgever, ook al is dit niet makkelijk om dit zonder fysieke interactie te brengen. De inhoud was perfect en de verhouding tussen wetenschappelijke onderbouw en praktijk vond ik super. Dikke duim!”

Een online opleiding zal nooit de interactie van een fysieke vergadering kunnen vervangen. Zeker voor bedrijfsleiders, die op zo’n moment in contact komen met collega’s uit de sector, zijn deze evenementen een plaats van sociale contacten. Iedereen weet dat het vergadermoment na de officiële vergadering ook zeer verrijkend kan zijn. De fysieke vergadering is een netwerkmoment dat de sleur in de dagelijkse routine kan doorbreken.

Van drie naar twee uur?

Hoe lang duurt een online bijscholing? In het verleden werd beslist dat een bijscholing voor de fytolicentie drie uur moest duren. Hierbij moest er minstens twee uur handelen over gewasbescherming. Er waren enkele redenen om de drie uur te evalueren en bij te sturen. Sommige bijscholingen gaan ’s avonds door en sluiten na 23 uur af. De volgende dag is het voor de meesten terug vroeg werkdag! Drie uur of langer aan je computer zitten voor een online bijscholing is ook niet evident. De meeste praktijkmensen hebben geen zittend gat. Daarom werd onlangs beslist om de nascholingen in te korten van drie naar twee uur! De twee uur moet wel ingevuld worden met gewasbescherming.

Praktijk blijft belangrijk!

Als PCLT blijven we uiteraard onze praktijkopleidingen koesteren. We zijn hier heel sterk in. Het online verhaal is een zeer goeie aanvulling voor theoretische zaken. Het uitvoeren van de praktische handelingen moet nog altijd in de praktijk gebeuren.  Er zijn personen die iets zien en die als een autodidact zeer snel bijleren. Anderen worden het best begeleid en bijgestuurd in hun leertraject.  Tussen ‘het zien’ en de praktijk zelf uitvoeren is er nog altijd een groot verschil. Enerzijds kan de praktijk niet zonder een goed onderbouwde theorie en anderzijds staan we volledig achter ons motto: “Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp!”

Voor online bijscholingen fytolicentie, zie www.pclt.be/online.

Geert Chys

Directeur PCLT

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details