NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Vlaamse overheid zet in op meer groene routes voor fietsers en voetgangers richting werk en school

Vlaamse overheid zet in op meer groene routes voor fietsers en voetgangers richting werk en school

Meer mensen warm maken om de auto te laten staan voor hun woon-werkverkeer. Dat is de uitdaging voor het Vlaamse Departement Omgeving. Snellere, aangenamere fiets- en voetgangersroutes dienen dit mogelijk te maken. Dit onder de vernieuwde noemer ‘Groene Functionele Belevingstrajecten’ of kortweg ‘GFB-trajecten’ om de zwakke weggebruiker veilig, prettig én comfortabel naar het werk of naar school te brengen. Het departement Omgeving heeft nu een stappenplan klaar met handleiding om lokale overheden te helpen een ruimtelijk plan op te zetten met groene belevingstrajecten.

Fietsen of wandelen naar school of naar het werk heeft heel wat voordelen. Niet het minst voor de gezondheid en voor het milieu. Veel pendelaars haken vandaag af omdat ze hun traject te gevaarlijk of onaangenaam vinden. De groene belevingstrajecten kunnen voor hen een uitkomst zijn: het zijn die routes waarbij je de rationele afweging maakt dat het fijner en sneller is met de fiets of te voet dan met de auto.

Groen
De trajecten lopen langs de natuur en langs waterlopen en vermijden zo maximaal het autoverkeer. Ze verbinden parken, speeltuinen en bossen. Daar waar er ‘missing links’ zijn, worden gemeenten aangemoedigd om ze in te vullen met een natuurlijke omgeving om zo het groenblauwe netwerk van de gemeente te versterken. Natuurlijke oplossingen als hagen en passief beheerde groenbermen vervangen grijze infrastructuur zoals paaltjes en betonstructuren. Een ecologisch beheer van de routes zorgt ervoor dat de onderhoudskost beperkt is.

Gemeenteprofiel
Met de GFB-trajecten kan een gemeente zijn troeven extra in de verf zetten. In een waterrijk gebied kan het blauwe netwerk een vooraanstaande rol spelen. In een gemeente met veel holle wegen kunnen die aan bod komen of in een fruitstreek de boomgaarden. Barst je gemeente van cultureel of landschappelijk erfgoed, dan kan dit maximaal geïncorporeerd worden.

Missing links
Veel bestaande fietsroutenetwerken kunnen dienst doen als – onderdeel van – groene belevingstrajecten. De bedoeling is om een veilig en aangenaam groenblauw netwerk van fiets- en wandelroutes te creëren, waarbij auto’s zoveel mogelijk gemeden worden. Het kan dus vaak volstaan om ‘missing links’, knelpunten en barrières weg te werken en vooral ook meer te redeneren vanuit een logica van de fietser en voetganger. Het eindresultaat is een hecht netwerk van verbindingen tussen de groene en blauwe plekken in een stad of gemeente zoals parken, speeltuinen en waterlopen, waar nodig verrijkt met functionele, groene links.   

Meer weten? Surf naar www.omgevingvlaanderen.be/beleef-mobiliteit


Groen in de bouw, van niche tot must
De Vlaamse Confederatie Bouw zet zelf al geruime tijd in op groen in de bouw en de verdere uitbouw van een kenniscentrum om de toepassingen van ecologische en natuurtechnische materialen en handelingen in de bouw te stimuleren. Een betere kennis van producten en technieken moet het vertrouwen in deze verhogen en zo de toepassing ervan nog verder aanmoedigen. De combinatie van infrastructuur of gebouwen met groenelementen en waterpartijen is van groot belang om de aantrekkelijkheid van een leefomgeving te versterken en de biodiversiteit naar een hoger niveau te tillen. Bij de grote (publiek-private) projecten zijn bouwbedrijven bovendien al tijdens de ontwerpfase actief betrokken om de technische uitwerking van de water- en groenelementen te waarborgen.

Meer weten? www.groenindebouw.be

Tekst | Vlaamse Confederatie Bouw  Beeld | Jasperina Deforce

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details