NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuw tuincentrum biedt klanten totaalbeleving

Nieuw tuincentrum biedt klanten totaalbeleving

In Ham, vlak bij het Albertkanaal, maakte tuincentrum ’t Serreke plaats voor een winkelcomplex van maar liefst 15.500m². Het is meteen de grootste tuin- en decoratiewinkel in Limburg. De huidige uitbaatster ging in zee met de firma Floralux, dat zo na een thuisbasis in Dadizele een tweede vestiging opende. De kernwoorden bij de bouw van de nieuwe winkel: beleving en duurzaamheid.

Het West-Vlaamse Floralux dankt zijn succes aan de enorme diversiteit en expertise inzake bloemen en planten. Bovendien profileerde het zich doorheen de jaren ook als een belangrijke speler op het vlak van tuindecoratie. Dat succes wil de tuingigant nu ook in Limburg cultiveren. Het vernieuwde tuincentrum is drie maal groter dan de huidige winkel, een project dat ongeveer 12 miljoen euro kost. 15.500 vierkante meter bebouwde oppervlakte herbergt een overvloed aan buitenplanten, tuindecoratie, kamerplanten en dieren. De nieuwe Floralux-vestiging in Ham opende eind april haar deuren.

Beleving staat centraal
Architectenbureau Schepens uit Dadizele stond in voor het ontwerp en de coördinatie op de werf. “Als huisarchitect van Floralux zagen we deze uitdaging uiteraard zitten”, zegt Luc Schepens van het gelijknamige bureau. “We zijn vertrouwd met tuincentra en kennen de materie.” Een eerste pijler waarop het ontwerp van de West-Vlaamse architecten steunt: beleving. Floralux Ham mikt op een totaalervaring voor het hele gezin en speelt daarom in op het gevoel van zijn klanten. Dat start al op de parking. Uitbundige groenaanleg geeft de vele bezoekers een voorsmaakje van het eigenlijke tuincentrum. Binnen staan de planten en het decoratiemateriaal opgesteld in verschillende uitgewerkte hoeken, naarmate de klanten de producten zelf zouden gebruiken. “Dat moet een aangename sfeer creëren”, aldus Schepens.

Cabrioserre
Naast een stockageruimte voor de ontvangst van de goederen, een inkomgebouw en een retailafdeling – waar zaken zoals decoratie, zaden en bloemknollen worden verkocht – ontwierp Schepens eveneens een ‘cabrioserre’ van zo’n 4.000 m²
voor de buitenplanten. Het dak van die serre plooit volledig open en toe in functie van het weer. “Zo kan je de klanten beschermen bij regen of koude, maar kan je de gekweekte planten bij zonneschijn laten gedijen in de meest natuurlijke omstandigheden”, zegt Schepens.

De kers op de taart is het kantoorgedeelte, dat als een toren op de andere onderdelen van het gebouw rust. Als een echte eyecatcher genereert het publiciteit en aandacht vanop de nabije E313-autosnelweg, die wat hoger ligt dan het tuincentrum zelf.


Het nieuwe tuincentrum is met 15.500 vierkante meter drie maal groter dan zijn voorganger.

Zonnepanelen, ledverlichting en wateropvang
De architecten besteedden ook veel aandacht aan energie en milieu, onder meer via eigen elektriciteitsvoorziening die gebaseerd is op zonne-energie. Die moet een groot deel van het energieverbruik opvangen. De verwarmde delen zijn grondig geïsoleerd en alle verlichting is ledgebaseerd. Op de parking voor 550 wagens installeerden de architecten laadpunten voor elektrische wagens en fietsen. “We stockeren het hemelwater in een grote opslagtank en gebruiken het om de planten in de cabrioserre te besproeien. Zo denken we ook aan verantwoord watergebruik”, zegt Schepens.

Vorst en regen
Ook voor Steven Frederix van Bouwwerken Postelmans-Frederix was het een uitgebreid werk. Dat bewijst onder meer de enorme betonnen ondervloer van 7.100 m² die het bedrijf heeft gestort. Die kwam op een isolatielaag van maar liefst 7 centimeter dik te liggen, die Recticel speciaal voor dit project maakte. “Daarnaast bouwden we de kantoortoren van vier verdiepingen hoog en enkele gelijkvloerse gebouwen”, zegt Frederix. “De moeilijkheidsgraad van de werken konden we aan, maar de vele vorst- en regendagen maakten het soms ingewikkeld. We moesten extra personeel inschakelen bij het metsen en bekisten om alles tijdig rond te krijgen.”

Eerste keer BIM
Architectenbureau Schepens werkte in dit project voor de eerste keer met BIM. “De ondergrond had wel wat niveauverschil, maar bevatte tevens een gasleiding van Fluxys die de terreinhellingen volgt. Daarom moesten we de site ophogen. Om alles vlotter te laten verlopen, vroegen we de landmeters om de opmeting in te scannen en in een BIM-model te gieten. Dat fungeerde als basis voor de verdere werken.”      

Tekst Jeroen Schreurs    |    Beeld Architectenbureau Schepens


Participanten aan het woord

Arte-floor – Tegels en chapewerken
Arte-floor uit Scherpenheuvel, een specialist op het vlak van natuursteen, tegels, parket en laminaat, was verantwoordelijk voor de plaatsing van de tegels en de uitvoering van de chapewerken in het nieuwe gebouw van Floralux in Ham. De tegels zijn in dit geval gekozen door de architect van de bouwheer, maar doorgaans helpt het bedrijf aannemers en winkelbouwers bij het selecteren van de geschikte tegels, de plaatsing ervan en de opvolging van het project. “Onze betrouwbare reputatie leverde ons deze mooie uitdaging op, waarvoor we vanaf het prille begin konden bogen op een fijne samenwerking met de architect en de bouwheer”, zegt Johan Cartensart van Arte-floor. “Zoals altijd speelde tijdsdruk een rol, waardoor we flexibel moesten zijn op het vlak van planning. Dat lukte echter zonder problemen.”


Deforche Construct – Aannemer serreconstructie
Deforche Construct, een gereputeerde serrebouwer met tachtig jaar ervaring uit Izegem, trok voor het nieuwe tuincentrum van Floralux in Ham twee soorten serres op, die nadien verenigd zijn tot één geheel. “We stonden in voor de volledige realisatie, van de funderingswerken over de installatie van de ventilatie- en beschaduwingstechnieken tot en met de afwerking van het geheel”, vertelt project manager Stijn Cappon. “Enerzijds ging het om een breedkapserre met een oppervlakte van 6500 m², waarin zowel de afdelingen voor de kamerplanten, dieren en interieur als de kassa’s ondergebracht zijn. Anderzijds bouwden we een aanpalende cabrioserre van 4500 m², die bestemd is voor tuinplanten. Deze laatste is qua opbouw een technisch pareltje. Het dak garandeert niet alleen een goed geïsoleerde winkelruimte, maar kan op zonnige dagen zelfs worden opengeschoven, waardoor klanten als het ware in de openlucht kunnen winkelen en de planten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit past perfect binnen de filosofie van Floralux, dat van winkelen een totaalbeleving wil maken. De functionaliteit en het ruimtelijke karakter van onze lichte serrestructuren zal hier zeker toe bijdragen. Wij zijn erg trots dat we een open en uitnodigend kader hebben kunnen creëren waarin mensen een leuke dag kunnen doorbrengen. Naast hoogtechnologische serres bouwen we overigens ook architecturale koepels, zoals voor het nieuwe Herman Teirlinckgebouw in Brussel en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Floralux (Dadizele)
Architect Architectenbureau Schepens (Moorslede)
Hoofdaannemer ruwbouw bouwwerken Postelmans-Frederix (Beringen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details