NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Kunstgras voor sport en spel

Kunstgras voor sport en spel

Bij het aanleggen van een kunstgras sportveld komt veel kijken. Voordat een aannemer begint met de aanleg van een kunstgras sportveld, is al een heel traject afgelegd. Een kunstgrasveld is opgebouwd uit verschillende lagen; de fundatie, een sporttechnische laag en de toplaag, oftewel het kunstgrassysteem. Bij de aanleg van een veld worden de normen van de desbetreffende sportbond gevolgd, bijvoorbeeld van een voetbalbond of hockeybond.

Verschillende lagen

De fundatie is opgebouwd uit zand met daarin drainage voor de waterafvoer en het reguleren van het grondwater. Hier bovenop komt een ‘harde’ laag met lava. De sporttechnische laag zorgt voor stabiliteit in de constructie en vormt de basis voor het kunstgrassysteem. De opbouw van de toplaag, het kunstgrassysteem, is sport-gebonden. Er bestaat een verscheidenheid aan systemen voor voetbal, hockey, korfbal, handbal, tennis en rugby. Er is een gebruiksnorm voor kunstgrasvelden waarin eisen rond de stroefheid (van invloed op de kniebelasting), schokabsorptie (enkelbelasting en lage rug), balstuit (hardheid van het veld), en de balrol (snelheid van het veld) zijn vastgesteld.

Wat zijn de voordelen van kunstgras?

  1. Goede schokdemping.
  2. Kunstgrasvelden kunnen vaker belast worden. Eén kunstgrasveld vervangt ongeveer vier natuurgrasvelden.
  3. Minder kans op knieblessures.
  4. Het speelveld is egaler, waardoor meer controle over de bal.
  5. De veldbelijning verdwijnt niet.
  6. Seizoensonafhankelijk
  7. ONderhoudsvriendelijk
  8. Lange levensduur en hoge slijtvastheid.

Voetbal en hockey          

In het voetbal is er meer weerstand tegen kunstgras dan bij de hockeysport. De voetbalsport is vrij conservatief en breken niet snel met tradities. De tegenstanders van kunstgras zijn bang dat het spel verandert. Het zal technischer en sneller worden. Het neigt dan naar zaalvoetbal, maar dan op een groter veld. Ondanks de kritiek lijkt de ontwikkeling zich door te zetten. Bovendien ben je met een kunstgrasveld minder afhankelijk van het weer.

In de hockeysport wordt er veel gesproken over water- en zandvelden. Beide velden zijn kunstgrasvelden. Een zandveld is een goede, maar iets goedkopere manier om een hockeyveld aan te leggen, maar voor de beleving van de sport geeft men vaak de voorkeur aan een waterveld. Op een waterveld is de balsnelheid beter en als je valt dan val je zachter en heb je minder last van irritatie van de huid als gevolg van wrijving.

Clubs kiezen steeds meer voor kunstgras vanwege de mogelijkheid om met veel teams en onder alle weersomstandigheden hierop te kunnen spelen. Kunstgrasvelden zijn intensiever te gebruiken dan natuurgrasvelden. Het sport kunstgras van kunstgras-grastapijt.be is van professionele kwaliteit en kan op de juiste wijze geïnstalleerd worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details