NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Genieten van gevelgroen, zonder werk en zonder zorgen

Genieten van gevelgroen, zonder werk en zonder zorgen

Grondgebonden gevelbegroening en verticale tuinen zijn in. Bij landelijke wonigen zorgen ze net voor dat extra tikkeltje charme. Maar ook in een stedelijke context valt er veel voor te zeggen. Gevelgroen heeft een positieve invloed op het binnenklimaat, vormt een waardevolle biotoop voor nuttige dieren en insecten, beschermt de muur en draagt bij tot het zuiveren van vervuilde stadslucht.

Bij individuele woningen wordt vaak gebruik gemaakt van klimop en wingerd. Maar wat als het gevelgroen je letterlijk en figuurlijk boven het hoofd dreigt te groeien? GGGreen heeft een unieke oplossing gepatenteerd, Klimopstop, die de groei op een eenvoudige manier binnen de perken houdt zonder dat je zelf continu naar de snoeischaar hoeft te grijpen.

Nood aan groeibegrenzing

Grondgebonden zelfhechtende klimplanten als klimop en wingerd zijn bijzonder sfeervol en aantrekkelijk maar bij gebrek aan groeibegrenzing doen ze op termijn soms meer kwaad dan goed. Tot nu toe was manueel bijknippen een noodzakelijk en arbeidsintensief kwaad. Klimop is een makkelijke plant die weinig eisen stelt, maar ze heeft wel als nadeel dat ze snel groeit. Zonder  gepast onderhoud of afdoende inperking groeit de plant snel over de muurbegrenzing heen en dringt ze door onder goten, afvoerbuizen of dakpannen, waar ze op termijn veel schade kan aanrichten. Wie een manuele inperking niet ziet zitten, beschikt met het Klimopstop systeem over een automatische, esthetische en bijzonder werkzame oplossing waar geen omkijken naar is.

De werking van Klimopstop

De Klimopstop groeibegrenzer is geniaal in al zijn eenvoud. Het systeem bestaat uit aluminium profielen die 10 of 17 cm uitsteken en tegen de muur bevestigd worden. Op die manier begrenzen ze de muur zowel langs boven als aan de zijkanten en vormen ze een kader waarbinnen de begroeiing gehouden wordt. De diepte van 10 cm wordt gebruikt voor driedelige wingerd. Voor klimop en vijfbladige wingerd is 17 cm diepte nodig. De profielen worden met een schrikdraadapparaat onder spanning gebracht, waardoor de jonge scheuten die tegen de profielen aangroeien, verschroeid worden. De stroom die door de planten loopt, is zeer laag, met een frequentie van 1,2 seconden. Bij aanraking voel je slechts een heel lichte tik. De aluminiumprofielen worden van de muur geïsoleerd met behulp van een rubberstrip. De werking van Klimopstop is zo efficiënt dat de stroom slechts enkele uren per dag hoeft aangezet te worden, wat makkelijk programmeerbaar is met een timer. Zo wordt het stroomverbruik beperkt tot slechts een paar euro per jaar. Het systeem verkreeg het Europese CE-keurmerk in Laboratorium De Nayer voor veiligheid en interferentie met andere toestellen. KULeuven afdeling Elektrotechniek heeft Klimopstop gedurende vier weken onderzocht en zeer efficiënt bevonden.

Internationaal gepatenteerd

De uitvinder van Klimopstop, Peter Boogaerts, is tevens zaakvoerder van GGGreen (GGGevelgroen bvba) die het systeem produceert en commercialiseert. In 2018 heeft hij voor zijn uitvinding een internationaal patent bekomen dat geldt in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de USA. Dit patent vormt het onomstootbaar bewijs van de uniciteit van het systeem.

Onderzoek en ontwikkeling

Peter Boogaerts is met Klimopstop niet over één nacht ijs gegaan. Er ging heel wat onderzoek en ontwikkeling aan vooraf. Zo werd de basisversie van de groeibegrenzer sinds  2014 aan uitvoerige testen onderworpen en werd bijkomend onderzoek verricht met universiteiten (KULeuven, UAntwerpen en UHasselt) en met onderzoeksinstellingen (WTCB, Centexbel en PCS). De vorm van de begrenzer en keuze van materialen werd verbeterd voor een vlotte installatie. Ook de werkzaamheid en de verwachte levensduur van het systeem werden geoptimaliseerd. Klimop hecht goed op viltig textiel. Als groenblijvende plant opent dit mogelijkheden voor een klimopwand als innovatieve gevel. In 2018 gaf Peter Boogaerts aan het Instituut voor Materiaalonderzoek (UHasselt / IMEC) de opdracht voor een uitgebreide chemische analyse van klimop. Deze plant bevat immers erg waardevolle grondstoffen als fenolen en terpenen. Er zijn al bestaande praktische toepassingen als wasmiddel.

Duurzaamheid

Klimopstop is alvast een systeem dat perfect past in de duurzaamheidsgedachte van vandaag. Het is gemaakt uit aluminium dat 100 % recycleerbaar is en de rubberstrips zijn vervaardigd uit gerecycleerde vrachtwagenbanden. Bovendien draagt het sterk bij tot ons woon- en leefklimaat. Wanneer vroeger iemand het onderhoud van zijn gevelbekleding niet meer zag zitten, werden de planten simpelweg gerooid, maar bleven sporen van hechting zichtbaar. Met Klimopstop kunnen de groene gevels behouden worden zonder er onderhoud, of toch zeer weinig, aan te besteden. Groengevels bieden op vele vlakken niet te miskennen voordelen. Ze hebben een isolerende werking, dus binnenshuis koeler in de zomer en warmer in de winter. Wanneer ze tegen de muur aan groeien via een klimhulp, wordt een vide gecreëerd die de muren ventileert en droog houdt. In een stedelijke context helpen ze de lucht schoner te houden, onder andere door het fixeren van fijn stof. En, geef toe, wat is er mooier dan wat extra groen tussen al het beton waarin we leven? Groengevels vormen tevens de ideale biotoop voor steeds zeldzamer wordende vogelsoorten en nuttige insecten. Klimostop werkt ook nog op een ander vlak mee een duurzamere maatschappij. Het systeem wordt immers geproduceerd in het WAAK maatwerkbedrijf te Kuurne dat kansen tot zelfontplooiing biedt aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, mensen die anders niet aan de bak zouden komen.

Installatie

Klimopstop is vrij makkelijk te installeren, maar voor een optimaal resultaat is het toch aan te raden om dit te laten uitvoeren door een professional uit de bouwsector of groenaanleg. De aluminium profielen worden geleverd met de isolerende rubberstrip, met de nodige nagelpluggen en de polymeren voor afdichting. Voor de groenprofessional is het alvast een leuk product om aan de klant voor te stellen. Veel particulieren hebben immers geen idee dat er een dergelijke oplossing op de markt is, wat de geloofwaardigheid en vakbekwaamheid van de tuinaanlegger extra in de verf zet.

Consultancy en kennisoverdracht

GGGreen helpt je in de zoektocht naar de meest geschikte planten voor elke specifieke situatie. Hoewel klimplanten in onze streek beperkt zijn tot slechts een twintigtal geslachten, is de informatie sterk versnipperd. Prof. Martin Hermy van KULeuven bundelde alle karakteristieken en klimvereisten voor klimplanten in onze regio. GGGreen stelt geschikte klimhulpen voor in meerdere prijscategorieën. Met zeer betaalbare toepassingen voor een buurtproject, of met designopties voor integratie in de architectuur. Het is de bedoeling om bouwheren, bedrijven, (tuin)architecten en bewoners te overhalen om te investeren in de juiste technieken met een maximaal rendement en voorspelbaar onderhoud. Er bestaat veel onderzoek over klimplanten en hun effect in een stedelijke omgeving. GGGreen stelt graag de onderzoeken rond klimplanten ter beschikking. Enerzijds over de groeiwijze van klimplanten, maar vooral over de vele interacties van gevelgroen met de stedelijke omgeving : bouwfysisch, meso-klimaat, fijnstof, psychologisch, effect op vastgoedwaarde enzovoort. Dit kan via een lezing of overleg rond tegeltuinen, stedelijke vergroeningstechnieken of architecturale toepassingen van groengevels.

GGGreen

GGGevelgroen bvba werd opgericht in 2013 voor de ondersteuning en de toepassing van grondgebonden gevelgroen en is actief op de markt onder de commerciële naam GGGreen. Zaakvoerder Peter Boogaerts is bosbouwingenieur (KULeuven) met aanvullende postgraduaten Milieuwetenschappen en Milieucoördinator A (UAntwerpen) en Vastgoedkunde (KULeuven). 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details