NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Beste vriend van  hovenier is flexibel, compact en zuinig

Beste vriend van hovenier is flexibel, compact en zuinig

De Yanmar ViO23-6 is een goed voorbeeld van de vooruitgang die we zien bij de hedendaagse minigraafmachine. Compact en zuinig, maar ook voldoende krachtig, veilig en vooral flexibel inzetbaar. Met zijn beperkte afmetingen en kleine draaicirkel kan deze zero tail binnendraaier de beste vriend worden van menig hovenier.

Zelf de schop hanteren doet de moderne hovenier alleen in speciale gevallen. Het is namelijk veel aantrekkelijker om de minigraver het zware werk te laten doen. Dan denken we aan het afgraven en met nieuwe grond vullen van de tuin, aan het aanpassen van terras of oprit, maar ook aan het weghalen van struiken en boompjes of eventueel het graven van sleuven voor nutsvoorzieningen. Met een 2 tot 3 tons machine kom je dan een heel eind. Niet alleen met graven overigens, want een minigraver is ook prima inzetbaar voor het verplaatsen van allerhande tuinmaterialen.

De nieuwe minigraver Yanmar ViO23-6 in zijn natuurlijke habitat aan het werk.

 

Goed te vervoeren

De ViO23-6 is er in twee versies: met cabine weegt hij 2365 kg (2435 in het werk) en met de rolbeugel (canopy) iets meer dan 2200 kg (2295 in het werk). Zijn beperkte gewicht in combinatie met de compacte afmetingen maakt hem prima te vervoeren op een aanhanger achter een stevige personenauto of bestelbus. De transportlengte bedraagt 3,89 meter en in de hoogte moet rekening worden gehouden met maximaal 2,48 meter. De in breedte variabele onderwagen komt ook hier goed van pas. Door de minimale maat van 1380 mm inclusief rupsen, past hij al snel op een eenvoudige aanhanger. Daarnaast is hij door zijn beperkte eigen breedte en daaraan gerelateerde kleine draaicirkel nagenoeg overal inzetbaar. Met name dus op smalle, nauwe en lastig toegankelijk plekken, waar je met een grotere machine vaak geen kant op kan.

Een kijkje in de voor deze gewichtsklasse behoorlijk ruime en goed uitgeruste cabine.

 

Stabiele onderwagen

Nadat de onderwagen tot maximaal 1550 mm in breedte is uitgeschoven, kan de hovenier – maar evengoed de straatmaker – aan de slag met een zeer stabiele machine. Die dan kan bogen op een uitbreekkracht op de arm van 13,1 kN en op de bak van 17,5 kN, mooie cijfers in zijn gewichtsklasse. Voor wie daar ten volle gebruik van wil maken, is als optie een extra tegengewicht verkrijgbaar, zodat de arm ook de wat zwaardere hulpstukken kan torsen. Denk daarbij aan een frees, grondboor, triller/stamper en dergelijke. Om de cilinders op giek en arm te beschermen tegen beschadiging is extra stalen beplating aangebracht.

De ViO23-6 heeft ondanks zijn compactheid een graafdiepte van maar liefst 2,45 meter en hij kan tot een hoogte van 2,57 meter zijn lading storten.

Door zijn beperkte draaicirkel – gelijk aan de minimale breedte van onderwagen met rupsen – is de ViO23-6 in kleine ruimten optimaal inzetbaar.

 

Nieuwe generatie motor

De schone en behoorlijk stille driecilinder dieselmotor van de ViO23-6 heeft een elektronisch aangestuurde, rechtstreekse injectie. Hij levert een brutovermogen van 14,6 kW (19,4 pk) bij 2400 toeren. Het gaat om een 3TNV76-PBV1 van de jongste motorengeneratie van de Japanse producent. Yanmar heeft zich bij de nieuwe motorenlijn vooral gericht op een verlaging van brandstofverbruik en verdere beperking van de uitstoot. Het standaardmodel is dan ook uitgerust met een ECO-modus om het basistoerental laag te houden. Brandstofbesparing wordt ook bereikt via de automatische vrijloop. De motor schakelt al na vier seconden inactiviteit over op stationair draaien.

Yanmar heeft ook de ViO23-6 uitgerust met ViPPS (dat staat voor ViO Progressive 3-Pump System). Het is een systeem dat veelal bij grotere machines wordt toegepast, maar zeker bij deze minigraver goede diensten gaat bewijzen. De meerdere hydraulische pompen zorgen namelijk voor een optimale werkbalans tussen kracht, snelheid en bedieningsgemak. Door ViPPS in te zetten kan de machinist alle handelingen gelijktijdig en vooral ook vloeiend uitvoeren. Dat komt de nauwkeurigheid en werksnelheid ten goede. ViPPS werkt trouwens ook tijdens het rijden en we hebben het dan over (kruip)snelheden van 2,2 en 4,2 km/u. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details